İç Kontrol nedir
Ä°Ç KONTROL NEDÄ°R?
Ä°darenin amaçları, belirlenen politikalar ve mevzuata uygun olarak;
- Faaliyetleri etkin, ekonomik ve verimli bir ÅŸekilde yürütmek,
-Varlıkların ve kaynakların korunması,
-Doğru ve eksiksiz muhasebe kayıtlarının tutulması,
-Finans ve yönetim bilgilerinin zamanında ve güvenilir üretimi saÄŸlamak için idare tarafından oluÅŸturulan;
-Organizasyon,
-Yöntem,
-Süreçler ve
-Ä°ç denetim
mali ve diÄŸer kontrolleri içerir.
Ä°ç Kontrolün Unsurları
Kontrol Ortamı: Kontrol ortamı, bir kuruluÅŸun mevzuata uygunluk gereksinimlerine baÄŸlı kalmasını saÄŸlamaya yardımcı olmaktadır. Kontrol ortamı faktörleri, kurum çalışanlarının dürüstlüÄŸünü, etik deÄŸerlerini, yetkinliÄŸini, yönetim felsefesini ve çalışma tarzını, yönetimin yetki, sorumluluk, atama, çalışanlarını organize etme ve geliÅŸtirilmesini kapsayan bir süreçtir.
Risk Yönetimi: Risk yönetimi, mevcut koÅŸullardaki deÄŸiÅŸiklikleri dikkate alan sürekli bir faaliyettir. Riskler iç ve dış faktörlerle ilgili olabilmektedir. Riski belirleme ve analiz etme süreci devam eden bir süreçtir ve etkin bir iç kontrol sisteminin kritik bir bileÅŸenidir.
Kontrol Faaliyetleri: Her türlü önleyici, tespit edici ve düzeltici kontrol faaliyetleri belirlenir ve uygulanır. Kontrol faaliyetleri genellikle iki unsuru içerir: Ne yapılması gerektiÄŸini belirleyen bir politika ve politikayı etkilemek için prosedürleri kapsamaktadır. Bununla ilgili tüm politikalar düÅŸünceli, vicdanlı ve tutarlı bir ÅŸekilde uygulanmalıdır.
Bilgi ve Ä°letiÅŸim: Ä°darenin ihtiyaç duyabileceÄŸi her türlü bilgi, ilgililerin iç kontrol ve diÄŸer sorumluluklarını yerine getirebilmeleri için usulüne uygun olarak kaydedilir, tasnif edilir ve zamanında iletilir.
Ä°zleme: Sistemin performansının kalitesini belirli bir süre boyunca deÄŸerlendiren bir süreçtir.
Ä°ç Kontrol sistemleri ve faaliyetleri sürekli olarak izlenmekte, gözden geçirilmekte ve deÄŸerlendirilmektedir.